TEMMUZ-AĞUSTOS 2021 / ÖNDER ÇİFTÇİ

Aldığı destekle 18 yaşında üretime başladı, herkesi şaşırttı


Müge ÇEVİK    

27.07.2021 


Mehmet Ali Akça… 18 yaşında bir hayal kurdu, yumurta üretmek ve satmak istiyordu. Muğlada, genç çiftçilere yönelik verilen 30 bin TL hibe destekle kurduğu işletmesinde 100 metrekare kapalı, bin metrekare açık alanda 450 tavukla işe başladı. Kısa zamanda 300 metrekare kapalı, 2 bin metrekare açık alanda bin 500 tavuk ve yumurta paketleme deposuna ulaşan Mehmet Ali Akça’nın şimdiki hedefi 3 bin tavukla işletmesini daha da büyütmek. Akça, yumurta üretimi fikrinin nasıl doğduğunu, işe nasıl başladığını, ilk satışında neler hissettiğini ve gelecek hedeflerini dergimiz okuyucuları için anlattı.

Sizi tanıyabilir miyiz? 
 
Ben Mehmet Ali Akça. Muğla’nın gözde turizm şehri Bodrum’un Mumcular kasabasının Tepecik köyünde ikamet ediyorum. 22 yaşındayım. Bir yandan işimle ilgilenirken diğer yandan da açıktan üniversite okuyarak eğitimime devam ediyorum. Annem ve babam devlet memuru, yani memur çocuğuyum. Lise zamanlarımda turizm bölgesinde yaşadığımız için en büyük hedefim denizde çalışmaktı. Denize karşı çocukluğumdan bu yana gelen bir ilgim vardır. 2014 yılında henüz lise 1’inci sınıftayken Bodrum’un Gümbet mahallesinde su sporlarında çalışmaya başladım. Bir yıl aradan sonra gemi adamı ehliyetimi çıkarttım. Lise son sınıfa gelene kadar her şey çok güzel devam ediyordu ama lise yıllarının sonuna gelince, hayata tutunma zamanı geliyor. Herkesin ailesi gibi benim de ailem benden çok güzel bir üniversite kazanıp okumamı beklerken ben onların karşısına hiç beklemedikleri bir düşünceyle çıktım. İşte benim iş hayatına atılmam, tarım sektörüne girişim böyle başladı.
 
Yumurta üretimi yapmaya karar verme süreciniz ve sonrasındaki gelişmeleri anlatır mısınız? 
 
Köyde yaşadığım için aslında çocukluğumdan bu yana tarımla iç içe büyüdüm. Tarımla ilgilenmeyi çok severim. Aile olarak küçük çapta tarım yapıyorduk zaten. Kendi ineklerimiz, tavuklarımız vardı; buğdayımızı, arpamızı kendimiz ekip biçerdik. Ben sadece tavuk değil, genel olarak kanatlı hayvanları çok severim zaten. Kendi evimde hobi olarak baktığım güvercinlerim ve tavuklarım vardı. Lise son senemde, babama “Tavuklarımın yumurtalarını pazarlasak nasıl olur?” diye sorum. Tabii o zamanlar günlük 30-40 yumurta falan yumurtluyor tavuklarım. Babam da “Oğlum sana ne getirisi olacak. Sen derslerine çalış, güzel bir üniversiteye gitmeyi hedefine koy” dedi. Aradan üç ay geçti; internet üzerinde genç çiftçilere yönelik hibe destekleri kapsamında gezen tavuk çiftliği kuranlara destek verildiğini öğrendim. Şartlarını araştırdım, istedikleri bütün özellikler bende vardı. Ekstra olarak da içimde fazlasıyla istek vardı. 18 yaşındaydım. Bu durumdan babama bahsettim babam önce çok sıcak bakmadı ama yine de beni kırmamak için, başvuruyu yapmak üzere İlçe Tarım Müdürlüğüne gittik. Görevli birisine sorduğumuzda bizi Durmuş Bey’in odasına gönderdi. Ben Durmuş Bey’e durumu izah ettim. Önce bir şok yaşadı. İşten gelmiştim, üzerimde şort tişört vardı; benim söylediklerime çok şaşırdı. “Gel genç adam, madem bu kadar isteklisin otur koltuğuma anlat bakalım isteğini Tarım Bakanlığına, onlar ne diyecek senin bu istekli haline” dedi. Ben de ne yapmak istediğimi, kafamda çizdiğim projeyi tek tek kelimelere döktüm. Durmuş Bey yazdığım yazıyı okuyunca çok şaşırdı. “İnşallah bu isteğinin karşılığını alırsın genç kardeşim” dedi ve başvurumu gönderdi. Aradan yaklaşık bir ay geçti, telefonum çaldı. Açtığımda Durmuş Bey, “Kardeşim sen kümesini hazırla maddi desteği bizden” dedi. Bu cümleyi duyduğum anki mutluluğu anlatamam. Sonrasında babamı aradım. O da bir şok yaşadı tabii. İlçe Tarıma gittik, Durmuş Bey ile şartları konuştuk. Bana 90 gün süre verdiler. 450 tavuk kapasiteli 100 metrekare kapalı alan, bin metrekare de tavukların gezmesi için alan yapmam gerektiğini söylediler. 90 gün içinde ben bu şartları yerine getirdim. Daha sonra İl Tarım Müdürlüğünden görevliler gelip kümesime baktılar. Şartlara uygun olup olmadığını denetlediler. Uygun olduğu görülünce para hesabıma yatırıldı.

Haber Görseli

YUMURTA SATMAYA ÇALIŞTIĞIM İLK GÜNÜ UNUTAMAM
İlk üretim ve satış sonrası neler hissettiniz?
 
Tabii artık işin zor kısmını geçtik, diye düşünürken asıl zor kısmı daha yeni başlıyormuş meğer. Kümesimi kurdum, desteğimi aldım her şey yolunda ve sonunda beklediğim an geldi tavuklar yumurtlamaya başladı. Başladı başlamasına da bir de bu yumurtanın pazarlaması var. O ilk yumurtamı satmaya çalıştığım ilk günümü asla unutmam. Bir kahvaltı evine gitmiştim, yumurtamı tanıtmak ve pazarlamak için. O yüzümdeki utanma hissini, çekingenliğimi anlamış olmalı ki işletme sahibi, tabii yumurtalarım da taze ve lezzetli olunca ilk satışı orada gerçekleştirmiş oldum. Daha sonraki günlerde babam aracılığıyla birçok işletmeyle tanıştım. Artık işin acemiliğini de atlatmıştım. Yumurta satışlarım her geçen gün artıyordu. Babamın müşterileri, bir yandan benimkiler derken bizim yumurtalar yetmemeye başlamıştı artık.
 

Haber Görseli

YENİ DOĞMUŞ BİR BEBEKLE İLGİLENMEK GİBİ
Bundan sonraki hedeflerinizden de bahseder misiniz?
 
Öncelikli hedefim kümesimi büyütüp tavuk sayımı artırıp daha büyük bir kitleye elimizden geldiği kadar doğal beslemeye çalıştığımız tavuklarımızın yumurtalarının lezzetini tattırmak.
 
İlk başta 450 tavukla 100 metrekare kapalı alan bin metrekare de açık alanla başladığım işime şimdi bin 500 tavuk, 300 metrekare kapalı, 2 bin metrekare açık alan ve yumurta paketleme depomuzla hizmet vermekteyiz. Şimdi ise kapasitemizi 3 bin tavuğa çıkartmak, işletmemizi biraz daha büyütmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tavuklarla ilgilenmek yeni doğmuş bir bebekle ilgilenmekle bence eş değer. Kümes içi sıcaklığı, soğukluğu çok önemli. Kümes içi havasız kalmamalı. Kümesin temizliği, bakımı… Tavuk sayısı ne kadar artarsa yapılması gerekenler de aynı oranda artıyor. Kümesimize haftada bir gelen özel bir veterinerimiz var. Tavuklarımızın aşısı, vitamini, bit ve böceklere karşı ilaçlamalar veterinerimiz tarafından yapılmakta. Tavuklarımızı kendi ekip biçtiğimiz arpa, buğday ve mısırlarla beslemeye özen gösteriyoruz. Yüzde 10 oranında arpa, yüzde 10 oranında mısır, yüzde 30 oranında buğday, yüzde 50 oranında da yumurta yemi kullanıyoruz. Haftanın belirli günlerinde yeşillik takviyesi yapıyoruz. Yumurtanın lezzeti ve rengi için yeşillik olarak genellikle kendi ekmiş olduğumuz yoncalardan yediriyoruz tavuklarımıza.
 
İşinizle ilgili yaşadığınız zorluklar neler?
 
Her çiftçinin söyleyeceği gibi yem fiyatları diyebilirim. Ne kadar kendimiz ekip biçmeye gayret göstersek de mecburen yem ihtiyacımızın yarısından fazlasını dışarıdan alıyoruz. Yem fiyatları her geçen gün artıyor. Biz de yumurta fiyatlarını arttırmak zorunda kalıyoruz. Bu defa satışta müşterilerle sorun yaşıyoruz. Biz yumurtalarımızı kurmuş olduğumuz yumurta paketleme tesisinde temizleyip damgalayıp paketleyip etiketleyip market reyonlarımızda müşterilerimizle buluşturmak adına satışa sunuyoruz. Ancak açıkta yumurta satışı, yani kaçak yumurta satışı son zamanlarda oldukça arttı. Marketlerde olsun, şarküterilerde olsun bunlara sık sık rastlar olduk. Bu konuda denetlemelerin artırılmasını istiyorum. 
 
Tarım alanında çalışmak isteyen sizin gibi gençlere önerileriniz neler? 
 
Belki ben yanlış düşünüyorum ama gün geçtikçe gençler tarımdan uzaklaşmakta. Tarım fikrine biraz soğuk bakıyorlar. Tarımdan uzaklaşmak yerine bence tarıma daha çok önem vermeliyiz. Kendi tarihimize, tarıma sahip çıkmamız lazım. Üretmemiz lazım ki kazanalım.

Destek genç çiftçi tavukçuluk yumurta M