MART-NİSAN 2023 / KAPAK KONUSU

ESK depremzedelere 100 ton et ve süt ürünü gönderdi


Ayşegül ULUCAN ŞAHİN    

01.06.2023 


Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde 9 saat arayla 10 ilde meydana gelen depremler ülkemizi derinden etkiledi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'yı sarsan depremlerin yaraları sarılmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tüm kurumlarıyla birlikte bölgede halkın yanında yardım çalışmalarını sürdürüyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) da bu illerde 100 ton et ve süt ürününü depremzedelere ulaştırırken, depremden etkilenen üreticilerin sahipsiz kalmış veya bakım imkânı olmayan hayvanlarını mahallinden teslim alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde yaşanan deprem felaketinden sonra yaraların sarılması için bağlı ve ilgili kuruluşlarıyla bölgedeki çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
 
Et ve Süt Kurumu da yürüttüğü faaliyetlerle ilk günden itibaren depremzede yetiştiricilerin yanında olmaya çalışıyor. Bu kapsamda depremzede yetiştiricilerin hayvan alımlarını aralıksız sürdüren ESK, felaketten etkilenen çiftçilerin sahipsiz kalmış veya bakım imkânı bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını mahallinden teslim alıyor. Depremzede üreticilerden gelen alım taleplerini kombinaları aracılığıyla hızla karşılayan Kurum, bölgedeki üreticilere özel alım fiyat politikası uyguluyor. Talep edilmesi hâlinde üreticilerin hayvanları da yerinden alınıyor.

Haber Görseli

4 BİN 283 HAYVAN ALIMI YAPILDI
 
ESK tarafından Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde özel alım fiyat politikasıyla 905 büyükbaş ve 3 bin 378 küçükbaş olmak üzere toplam 4 bin 283 hayvan alımı gerçekleştirildi. 
Ayrıca kesim talebi gelip besisini tamamlamayan genç danalar, düveler, ileri derecede gebe ineklerle koyun ve keçilerin öncelikle başka besici veya yetiştiricilere satışının gerçekleştirilmesi için birlikler veya besicilerle koordinasyon sağlandı. ESK’nin hayvan alımları ise devam ediyor.
 
Deprem bölgesine gönderilmek üzere vatandaşlar tarafından ESK'ye verilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan elde edilen et ve et ürünleri ise Kızılay'ın talebi doğrultusunda bölgeye ulaştırılıyor. Et ve Süt Kurumuna ait soğutuculu tır ve kamyonlar İl Kızılay ve AFAD Müdürlükleri koordinasyonunda afetin ilk gününden itibaren bölgeye gıda sevkiyatlarını sürdürürken Adana Et Kombina Müdürlüğü Dağıtım ve Depo Merkezi olarak kullanılıyor.

Haber Görseli

DEPREMZEDELERE 93 TON ET VE 7 TON SÜT GÖNDERİLDİ
 
ESK, afetzedeler için bugüne kadar 93 ton et ve et ürünü ile 7 ton süt ve süt ürününü bölgeye gönderdi. Ayrıca, deprem bölgesine gönderilmek üzere hayırseverler tarafından ESK'ye verilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan elde edilen et ürünleri ve konserveler Kızılay'a teslim ediliyor. Öte yandan, deprem bölgesindeki besiciler, talep ve sorunlarıyla ilgili olarak ESK'nin 0800 314 10 00 numaralı Besici Hattı üzerinden iletişime geçebiliyor.

Haber Görseli

ÇİĞ SÜT ALIMLARI
 
Et ve Süt Kurumu, deprem bölgelerindeki yetiştiricilerin çiğ süt alım taleplerini de değerlendiriyor. Bugüne kadar, Tarım ve Orman Bakanlığı, üretici örgütleri, Et ve Süt Kurumu ve özel sektörün koordinasyonuyla gerçekleşen çalışmalar kapsamında bölgedeki süt üreticilerinden toplanan çiğ sütler üretime kazandırıldı.

deprem ESK et süt yardım