EYLÜL-EKİM 2025 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Tatarların Bursa mutfağına kazandırdığı lezzet: cantık
Bu sayımızda, Osmanlı Rus Savaşı sırasında Bursa’ya yerleşen Tatarlar tarafından Bursa mutfağına kazandırılan cantığın tarifini paylaşacağız. Tatar mutfağında üzeri kapalı olarak yapılıp fırın tepsisinde pişirilen cantık, Bursa’da kıymalı pideye benzer bir şekilde yapılıyor. Zengin mutfağı ve Osmanlı mirası tarihi eserleriyle görülmeye değer bir kentimiz olan Bursa’ya yolunuz düşerse bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. Evde denemek isteyenler için işte tarifi:
Malzemeler:
-
500 gr un
-
250 gr yağlı kuzu eti kıyması
-
50 gr yaş maya
-
1 adet kuru soğan
-
1 çay bardağı zeytinyağı
-
1 çay bardağı su
-
1 adet domates
-
1 adet taze sivri biber
-
1 çay kaşığı karabiber
-
1 tatlı kaşığı şeker
-
1 adet yumurta
-
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Maya, şeker ile suda bekletilerek mayalanması sağlanır; zeytinyağı, maya, un ve tuz ile hamur yapılır. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alınarak elle yuvarlak şekil verilir. Kıymaya; rendelenmiş soğan, karabiber ve tuz ilave edilip yoğrularak iç harç elde edilir. İç harç bezelerin ortasına elle bastırılarak yayılır, kenarları boş bırakılır. Tepside bir süre bekletilerek mayalandırılır. Hamurların kenarlarına yumurta sarısı sürülerek orta sıcaklıktaki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.