TEMMUZ-AĞUSTOS 2022 / KAPAK KONUSU

Türkiye un ihracatında lider ülke


Müge ÇEVİK    

16.08.2022 


Ana vatanı Mezopotamya ovası olan ve bu topraklardan dünyaya yayılan buğday ve buğdaydan elde edilen unla yapılan ekmek, asırlardır sofralarımızın baş tacı olmaya devam etmektedir. Dünyada yaşanan iklim değişikliği, koronavirüs salgını ve savaşlar nedeniyle son zamanlarda değerini daha çok anladığımız buğday ve buğdaydan elde edilen unla ilgili, üretim, tüketim ve ihracat rakamları gibi konular hakkında bilgi almak üzere Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk TEZCAN ile bir araya geldik.

Ülkemizdeki un üretimi ve tüketim miktarları hakkında bilgi verir misiniz?
 
Un üretim kapasitemiz 32 milyon ton, tüketim miktarımız ise 12 milyon ton civarı diyebiliriz.
 
Ülkemizde buğdaydan elde edilen una ilişkin ithalat ve ihracat rakamları nedir?
 
Yaklaşık 5 milyon ton ithalat, 3 milyon ton ihracat rakamımız var. Ayrıca son 9 yıldır açık ara diyebileceğimiz şekilde dünyada un ihracat lideriyiz.
 
Dünyada buğday unu üretiminde birinci sıradayız.
 
Unun ülkemizdeki önemi hakkında görüşlerinizi paylaşır mısınız?
 
Ülkemiz insanları için inancımız gereği kutsal bir üründür ekmeğimiz, biz bu topraklarda yere düşen ekmeği öperek başına koyan tek milletiz. Bizim için nimettir ekmek. Bu yüzdendir ki buğdayın ana vatanı Mezopotamya ovası olan ve medeniyetinde bu topraklardan dünyaya yayıldığını bilen bir millet olarak her daim bbu kıymetli buğdayımıza sahip çıktık. Buğdayımızdan elde etmiş olduğumuz unumuzu da hem ülkemize hem dünya vatandaşlarımızın sofralarına götürerek başarımızı sürdürmeye devam etmekteyiz.

Haber Görseli

Ülkemizdeki buğday ve un kalitesi hakkında bilgi verir misiniz? 
 
Ülkemiz hem toprakları hem de elde etmiş olduğumuz buğday çeşitleri anlamında oldukça zengindir. Bu çeşitlilik unlu mamullere de yansımış. Kaliteli buğdaylardan elde etmiş olduğumuz unlarımız; bisküvilikten yufkalığa baklavasından ekmeğine, simidinden böreğine birçok çeşit ürün elde etmemize imkân sunmaktadır. Başta ülkemizin zengin mutfağı olmak üzere tüm dünya mutfaklarında her lezzete ve her türlü ürüne uygun un üretimi yapılabilmektedir.
 
Un üretimiyle ilgili ne gibi yenilikler söz konusu? Ülkemizde un üretimi yapan tesis sayısı nedir?
 
Şu an kayıtlı 776 un fabrikamız var. Dünyada yaşanan ve artık etkilerini belirgin şekilde hissettiğimiz iklim değişikliği nedeni ile karbon ayak izini en aza indirerek fabrikalarımızın çevreye duyarlılığını arttırabilecek yeni planlamalar yapılmaktadır. Biz un sanayicileri olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına ve suyun en iyi şekilde tasarruflu kullanımına oldukça önem veriyoruz. Üretim teknolojilerimizi yenilikleri takip ederek yapay zekayla harmanlayıp sürekli kendini geliştiren bir sektör olarak katma değer yaratmaya devam ediyoruz.

Haber Görseli

Eklemek istediğiniz hususlar var mı?
 
Tarım ve Orman Bakanlığımıza bu güzel yayın organı için teşekkürlerimizi sunuyorum. Ayrıca Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) olarak her yıl ulusal ve uluslararası birçok sektör paydaşını bir araya getirdiğimiz kongremizin bu yıl 17.sini Şubat 2023'te Antalya’da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Başta Bakanlığımız olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bütün sektör paydaşlarımızı aramızda görmenin bizleri onurlandıracağını belirmek isterim.

ihracat