TEMMUZ-AĞUSTOS 2021 / KAPAK KONUSU

Kurutma sektörü desteklerinde hibe oranı %50


Murat ÖZKAN    

28.07.2021 


Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması kapsamında meyve ve sebze kurutma sektörüne verilen desteklemelerle ilgili bilgileri Tarım Reformu Genel Müdürlüğü- Kırsal Kalkınma ve Kredilendirme Daire Başkanlığından aldığımız bilgiler neticesinde derledik.

Yıllar itibariyle ülkemizde kurutma sektörü ile ilgili desteklemeler, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi (KKYDP) kapsamında bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması başlığı altında gerçekleştirilmektedir. İlk kez 2006 yılında (1. Etap) programa dahil edilmiş olup,  2021 yılı itibarıyla da devam etmektedir. 
 
222 PROJE İLE YATIRIMCILARA 76,6 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI
 
Meyve ve sebze kurutma faaliyeti gösteren yeni tesis ile mevcut tesislere yönelik tamamlama, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon konuları hibe desteği kapsamında değerlendirilmektedir. 2006 yılından günümüze kadar tamamlanan 222 proje ile yatırımcılara 76,6 milyon TL hibe desteği sağlandı. Ayrıca 2021 yılı içinde bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması kapsamında meyve ve sebze kurutma konusunda 28 proje hibe programı kapsamında kabul edilmiş olup, 32,6 milyon TL hibe desteği tahsis edildi.
 
KKYDP kapsamındaki desteklemeler inşaat ve işleme, paketleme ve depolama ile ilgili makine ekipman giderlerini kapsamakta ve hibeye esas proje tutarının yüzde 50’si oranındadır. Yeni tesis ile mevcut tesislere yönelik tamamlama, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon konuları hibe desteği kapsamında değerlendirilmektedir. 
 
Hibe desteği verilen ve tamamlanan 222 projenin 166 adedi yeni tesis, 50 adedi teknoloji yenileme ve kapasite artırımı, 6 adedi ise tamamlama projesidir.

Haber Görseli

DESTEKLEMEDE ÖNE ÇIKAN BEŞ İLİMİZ
 
Projeler 81 ilimizde de uygulanmakta olup, proje sayısına göre ilk 5 sıradaki iller arasında Mardin, Şanlıurfa, Konya, Kahramanmaraş ve İzmir yer almaktadır.
 
GENÇ ÇİFTÇİLERE VE KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMAKTADIR
 
Gençlere yönelik olarak 2016-2018 yılları arasında Genç Çiftçi Projesi uygulanmış olup, bu kapsamda 47 bin 775 genç çiftçimize 1,43 milyar TL hibe desteği sağlandı. 2020 yılında pilot olarak uyguladığımız Uzman Eller Projesi ile 4 ilimizde 98 projeye 9,7 milyon TL hibe desteği sağlandı. 
 
Bunun yanında tüm projelerimizde kadınlara ve gençlere ek puanlar vererek pozitif ayrımcılık yapılmaktadır.

kurutmalık destekleme hibe kurumeyve yatırım