OCAK-ŞUBAT 2020 / SEKTÖR HABER

Gıda firmalarına etiketleme brifingi


  

03.01.2020 


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Akademi Projesi kapsamında, 1 Ocak 2020 itibariyle zorunlu hale girecek Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hakkında seminer düzenlendi.

BTSO Oda Hizmet Binası’nda düzenlenen eğitime iş dünyası temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Eğitimin açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Türkiye’de gıda ve tarım sektörünün gıda güvenliği ve kalkınma açısından stratejik konumunu devam ettirdiğini söyledi. Tarımsal hasılada dünyada 7’nci, Avrupa’da ise birinci sırada yer alan Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatının 17.7 milyar dolar olduğunu dile getiren Onur, Türkiye’de gıda güvenliği ve güvenilirliği kavramlarının önemli bir seviyeye ulaştığını vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Yüksek Mühendisi Mehtap Bircan Taş, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği konusunda detaylı bilgiler aktardı.

Haber Görseli

Malatya’da kayısı çekirdeği sütü üretildi

Malatya’da İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği ile Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından kayısı çekirdeği sütü üretildi. Elde edilen sütün kolesterol rahatsızlığı olan vatandaşların tüketebileceği bir ürün olduğu tespit edildi. İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gökhan Durmaz, önceden birçok yağlı tohumdan süt üretildiğini belirterek, “Soyadan, bademden, fındıktan süt üretilmesi mümkün. Kayısı çekirdeğinden niye üretilmesin diye düşündük ve bu fikrin çıkış noktası da aslında Çin’de gördüğümüz benzer bir ürün oldu.” ifadelerini kullandı.

Haber Görseli

Van'dan Katar'a küçükbaş ihracatı

Meraları ve bitki örtüsü ile ciddi potansiyele sahip Van'da hayvancılık, önemli yer tutuyor. Türkiye'de en fazla küçükbaş bulunan iller arasındaki Van'dan, son 1 yıldır küçükbaş ihracatı yapılıyor. İhracatın büyük bölümü ise kentin hayvan varlığı açısından önemli ilçesi olan Özalp'ten gerçekleştiriliyor. İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Emin Polat, yapılan görüşmelerin ardından 30 yıl sonra Katar'a ilk ihracatı yaptıklarını söyledi. Polat, son 1 yıldır 30 bin hayvan ihracatının 20 bininin de Özalp'ten gerçekleştirildiğini söyledi.

6 firmanın ihracat için beklediğini belirten İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Polat, "Bu firmalar Bakanlıktan resmi olarak izinleri almış durumdalar ve yıl boyu bu ihracatlar devam edecek. Yapılan hayvan ihracatının ilki hava yoluyla Katar'a gitti. Şu anda kara yoluyla bu ticaret devam ediyor. İhracat başvurularımız da var. Başvuruların incelenmesinin ardından uygun görülen firmalara ihracat izni veriliyor"dedi.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Bursa Ticaret ve Sanayi Odası küçükbaş ihracatı kayısı çekirdeği sütü