TEMMUZ-AĞUSTOS 2022 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Düzce’nin mahreç işaretli şölen yemeği: Konuralp pilavı


Müge ÇEVİK    

17.08.2022 


Dergimizin bu sayısında geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve Düzce’nin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Mahreç İşareti almış bir lezzete yer veriyoruz. Düzce’ye özgü Konuralp pirinci kullanılarak yapılan Yufkalı Konuralp Pilavı özellikle düğün, kandil gibi özel günlerde misafirlere ikram ediliyor. Sizler de içinde haşlanmış dana eti, nohut ve kemik suyu bulunan, yufka veya ince lavaş ile servis edilen bu besleyici ve lezzetli yemeğe Kurban Bayramı sofralarınızda yer verebilirsiniz.

Malzemeler: (16 kişilik) 
 
8 su bardağı Konuralp pirinci 
1 kg kemik (6 su bardağı kemik suyu için) 
1 kg dana kuşbaşı et (önceden haşlanıp didiklenmiş) 
Yarım kg nohut (önceden haşlanmış) 
Yarım su bardağı sıvı yağ 
1 çay kaşığı karabiber 
1 tatlı kaşığı tuz 
2 yemek kaşığı salamura tuz 
6 su bardağı su 
 

Haber Görseli

Tarifi: Öncelikle bir gece önce kemikler, iyice yıkanıp soğuk suda bekletilir. Bir tencereye koyulan kemikler, üstüne çıkacak miktarda suyla birlikte iliği çıkana kadar kaynatılır. Kaynatma işlemi düdüklü tencerede 1-1,5 saat, normal tencerede 3-4 saat sürer. Bir süzgeçle kemik suyu, tortularından arındırılmak üzere bir kabın içine süzülür. 8 su bardağı Konuralp pirinci 2 yemek kaşığı salamura tuzla birlikte ılık suda 1-2 saat bekletilir. Pirinçlerin kırılmaması için süzgeç yardımıyla el değdirmeden soğuk su ile iyice durulanır. Süzülmüş kemik suyunun üzerine 6 su bardağı su ilave edilerek kaynatılır. Kaynayınca önceden haşlanmış nohut ve haşlanıp didiklenmiş kuşbaşı et, tuz ve karabiber eklenerek kaynatılır. Islatılan pirinçler ilave edilir ve kısık ateşte 10-15 dakika suyunu çekene kadar pişirilir. Ateşten alınan pilav, bir oklava yardımıyla içten dışa doğru yavaşça karıştırılıp 30 dakika demlenmeye bırakılır. Demlenme sırasında pilav tenceresi, bir sofra bezine sarılır. Ev işi yufka veya ince lavaş ılık suda ıslatılır ve sofra bezine sarılarak servise kadar yumuşak kalması sağlanır. Demlenen pilav bir tepsiye aktarılır, üstüne yufka veya ince lavaş serilip servis edilir. 
 

Haber Görseli

Haber Görseli

Konuralp pilavı