OCAK-ŞUBAT 2020 / AYIN KONUĞU

“Çocukluğum pamuk tarlalarında geçti ”


Canan YALÇIN SEVER    

03.01.2020 


Murat Kekilli’yi bundan yirmi yıl önce yaptığı "Bu Akşam Ölürüm" isimli parçası ile tanıdı birçoğumuz. Özgün tarzı, Anadolu izlerini taşıyan müziği ve mütevaziliği ile onu daha çok benimsedik ve sevdik. Son zamanlarda pek göz önünde olmasa da Kekilli, insanların hayatına dokunan projelerin içerisinde yer almaya devam ediyor. Memleketinde tarımla uğraşan Murat Kekilli ile müzikten, tarımdan, özel hayatına kadar birçok konu üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Öncellikle çocukluğunuzdan, doğduğunuz yerden, gençliğinizden bahsetmek istiyorum. Nerede doğdunuz, nasıl bir aile yapınız vardı, gençliğiniz nerede ve nasıl geçti?

Ceyhan kütüğüne kayıtlı olmama rağmen Adana Seyhan doğumluyum. Çocukluğum mahalle araları ve pamuk tarlalarında ailemin ekonomik bütçesine katkı vererek geçti. Gençlik zamanımı ise lise yollarında ve karpuz tarlalarında çalışarak geçirdim. Askerlik sonrası Adana’da konservatuar sınavlarını kazandım bir sene sonra ekonomik koşullardan ötürü Adana’dan ayrılıp İstanbul’a yerleştim. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji ve Ankara Üniversitesi Tarih Bölümünde okudum.

KÜLTÜR OLARAK ÇEŞİTLİLİK ARZ EDEN BİR YÖREDE YETİŞTİM

Müziğe nasıl başladınız? Ve özellikle neden rock müziği seçtiniz?


Müziğe sonradan başlamak diye bir şey yoktur. Müzik daha biz doğmadan kulağımıza ve ruhumuza, sonra da annemizin ninnileri ile hayatımıza tıpkı bir maya gibi çalınır. Büyüyünce de ilk öğretmenlerimizin ve çevremizin etkisi ile kendimize bir tarz oluştururuz. Ben; türküler, Anadolu rock, Anadolu folk ve arabesk ile büyüdüm. Yani kültür olarak çeşitlilik arz eden bir yörede yetiştim diyebilirim.

Uzun zamandır albüm yapmıyorsunuz. Bunun özel bir nedeni var mı  ya da yakın zamanda bir albüm yapmayı düşünüyor musunuz?

Albüm diye bir şey vardı değil mi? Şimdilerde YouTube kanalı üzerinde müzik adına yeni ve farklı oluşumlar var. Bundan sonraki müzik yaşantımızı buraya kanalize etme zorunluluğu doğdu. Gerçi hala bir albüm kitlesi var ancak bu hızdaki değişiklikler içinde çok verimli olacağını sanmıyorum.

CEVİZ YETİŞTİRİYORUM

Müzik dışında şu an içinde olduğunuz ya da olmayı düşündüğünüz projeleriniz var mı?


Kışları İstanbul’da stüdyo çalışmaları ve sosyal etkinliklerle geçiriyorum. Yazları Toroslarda ceviz, badem, soğan, maydanoz, nane gibi kendi ürünlerimizi doğal yollarla kendimizin yetiştirdiği yerlere koşuyoruz. Bu sayede hem çocuklarımız hem de biz Anadolu’dan, akraba ve ebeveynlerimizden kopmamış oluyoruz.

Şu an nerede yaşıyorsunuz? Herhangi bir şekilde, -bu saksıda domates yetiştirmek bile olabilir- tarım ya da hayvancılıkla uğraşıyor musunuz?

Tarım ile alakalı bir takım girişimlerimiz oldu. Halen  onları başarıyla devam ettiriyorum. Yakında bu alanda da çevremize ve ülke ekonomimize katkıda bulunabileceğimize inanıyorum.

BÜTÜN SEKTÖRLERİN DEVAMLILIĞI TARIMA BAĞLI

Tarım sizin için ne ifade ediyor?


Teknolojik, tarihsel, bilimsel, kültürel, siyasal vb. gibi bütün gelişmeleri ortaya koyan iş gücü veya beyinlerin gıdaya olan ihtiyaçları çeşitlenerek devam ediyor. Yani gelişimimizin devam etmesi ve bütün sektörlerin devamlılığı tarıma bağlı. Tarımı ihmal edersek sadece tarımı değil, bütün sektörlerin geleceğini topyekün ihmal etmiş oluruz.

Beslenmenizde nelere dikkat edersiniz? Hem kendiniz için hem de aileniz için organik beslenmeyi tercih ediyor musunuz?

Beslenmemizde Canan Karatay ve İbrahim Saraçoğlu önermeli yiyecekleri tercih ediyorum. Bazen yolculuklar esnasında çocukluktan kalma alışkanlığımız olan simit-ayran veya çay-simit ikilisine karşı koyamıyoruz tabii ki.

EN İYİ YAPTIĞIM YEMEK ETLİ TAZE FASULYE

Yemek yapmayı sever misiniz? Mutfak alışverişini yaparken dikkat ettiğiniz konular var mıdır?


Yemek yapmayı severim. Alışverişimizde mevsiminde yetişen ürünleri tüketmeye özen gösteriyorum. Çocuklarımıza ve çevremize bu konuda neden duyarlı olmaları gerektiğini de detaylı bir şekilde anlatıyorum. Bu arada en iyi yaptığım yemek de etli taze fasulye diyebilirim.

En son okuduğunuz kitap ve izlediğiniz filmi bizimle paylaşabilir misiniz?

En son okuduğum kitap milli mücadele kahramanlarından Kazım Karabekir’in "Hayatım" adlı eseri. En son çocuklarla beraber “Yeti Efsanesi” adlı animasyon filmini izledim.

Murat Kekilli pamuk adana